30 lofts per week door zorgvuldig gekozen werkwijze

In het voormalige hoofdkantoor van Philips Lighting in het centrum van Eindhoven moesten binnen korte tijd 616 City Lofts worden gerealiseerd. Wat betreft planning en logistiek een behoorlijk uitdagende klus. HOMIJ was verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties in dit project. “We hebben 30 lofts per week gebouwd. Het tempo lag dus enorm hoog. Het is bijzonder dat we dit binnen het korte tijdsbestek hebben kunnen realiseren”, vertelt Maarten Verbruggen, directeur van HOMIJ Eindhoven. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

“Samen met leverancier Attema hebben we eerst een proefloft gebouwd om te kijken hoe we dit project het beste konden aanvliegen”, gaat Verbruggen van start. “We hebben verschillende methodes in de proefloft toegepast en telkens de totale kosten van arbeid en materiaal berekend. Uiteindelijk hebben we gekozen om te werken met plintgoten van Attema. Hiermee hebben we voor de bouwkundig aannemer en onszelf flexibiliteit kunnen creëren in de wandenopbouw”, vertelt Verbruggen.

Flexibele wandenopbouw

Een van de voordelen van deze oplossing is dat je de goot makkelijk kunt openmaken en kabels bij kunt trekken, legt Verbruggen uit: “Een extra stopcontact of datapunt is zo gerealiseerd. Die flexibiliteit is met name voor de toekomstige gebruiker heel handig. Door te werken met plintgoten kon ook de bouwtijd worden verkort. Er vielen veel bouwkundige werkzaamheden weg, we hoefden bijvoorbeeld geen gaten in de wand te maken. Hierdoor konden we ook nog besparen op brandwerende voorzieningen.”

“Met deze oplossing kon de bouwtijd worden verkort en konden we besparen op brandwerende voorzieningen”

Sleutelrol

Voor dit project leverde Rexel in korte tijd heel veel materialen op de bouwplaats. “We hebben de benodigde logistieke processen in kaart gebracht en deze samen met de opdrachtgever, Rexel en Attema lean gepland”, licht Verbruggen de werkwijze toe. Op het moment dat het project startte, moesten er bij Rexel voldoende producten op voorraad liggen om ervoor te zorgen dat het project binnen een kort tijdsbestek afgerond kon worden. Daarom heeft Rexel de eigen voorraad tijdelijk opgehoogd en voor HOMIJ gereserveerd.

Op het moment dat er iets nodig was, was een bestelling genoeg om het materiaal de volgende dag op de juiste plaats te hebben. “Rexel speelde een sleutelrol bij de levering van materialen. Met de juiste hulpmiddelen voor transport werden de benodigde materialen just-in-time op de bouwplaats geleverd. Mede hierdoor is het project in zo’n korte tijd geslaagd”, aldus Verbruggen.

“Met de juiste hulpmiddelen voor transport werden de benodigde materialen just-in-time op de bouwplaats geleverd”

 

Visie op elektrotechniek

Als directeur van HOMIJ Eindhoven volgt Verbruggen alle ontwikkelingen in de installatiewereld op de voet. Hoe ziet volgens hem de toekomst van elektrotechniek eruit? “Elektrotechniek zal een steeds grotere rol krijgen in projecten”, voorziet Verbruggen. “De verduurzaming in de woningbouw gaat naar het niveau dat woningen minimaal energieneutraal moeten zijn en ze waarschijnlijk zelf ook energie produceren. Ook zal er meer gebruik worden gemaakt van gelijkspanning in woningen. Daarnaast zal de toetreding van het Internet of Things (IoT) veel veranderen in de installatiebranche. Gelijkspanning en transport en opwekking van energie zijn de onderwerpen waarvan we in de toekomst dus meer kennis nodig zullen hebben, evenals van regeltechniek en IP-technologie. Ook zal de installateur 2.0 in concepten moeten kunnen denken en woningen en gebouwen als een systeem moeten gaan zien. Alle installatiecomponenten gaan uiteindelijk door de komst van IoT met elkaar in verbinding staan om uiteindelijk door deep learning de meest optimale energetische samenstelling te configureren”, voorspelt Verbruggen.

Wij zijn benieuwd naar uw mening over dit artikel. Laat hieronder een reactie achter.

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *