Eaton presenteert variabele snelheid starter DE1 met CANopen

De PowerXL DE11 biedt nieuwe toepassingen voor energie-efficiëntie in mechanische engineering.

De nieuwe Eaton DE11 met CANopen
Eaton breidt het assortiment van PowerXL DE1 starters met variabele snelheid uit met de DE11. Het nieuwe productassortiment gebruikt standaard de Modbus-interface en biedt de optie voor SmartWire-DT, maar biedt ook de mogelijkheid voor directe verbinding met CANopen. Dit maakt meteen vele andere toepassingen in mechanische engineering mogelijk, en het voldoet op een eenvoudige, doeltreffende en kostenefficiënte manier aan de ErP-richtlijn.

De starter met variabele snelheid is een nieuwe categorie toestellen die Eaton onlangs heeft geïntroduceerd op de markt. Wanneer een minimale graad van efficiëntie noodzakelijk is, zoals voor pomp- of ventilatortoepassingen, vereisen processen en uitrusting vaak elektronische variabele snelheidsregeling. In veel gevallen hebben frequentieregelaars echter vaak te veel functies en zijn ze te complex om te bedienen, terwijl motorstarters gemakkelijk te gebruiken zijn maar een beperkte functionaliteit hebben. De starter met variabele snelheid overbrugt deze kloof en combineert de voordelen van beide toestellen.

Net zoals de DE1 maakt de DE11 variabele snelheidsregeling mogelijk voor toepassingen tot 7,5 kW. En net als een magneetschakelaar of motorstartercombinatie biedt hij de mogelijkheid voor een ‘out-of-the-box’ inbedrijfstelling zonder eerst parameters te moeten instellen. Bij de nieuwe DE11 maken stekkerbare stuurstroomklemmen voormontage mogelijk, wat tijd en moeite bespaart voor mechanische ingenieurs en bouwers van schakelkasten. De gebruiker kan het apparaat horizontaal of verticaal installeren. Aangezien de breedte van het apparaat overeenstemt met die van een standaard motorstarter kan het doorgaans direct worden vervangen. Dat houdt ook in dat renovatieprojecten rechttoe rechtaan zullen zijn.

De fabrieksinstellingen kunnen worden aangepast voor afzonderlijke, specifieke toepassingen. De gebruiker kan hiervoor een universeel, plug-in configuratiemodel gebruiken en essentiële aanpassingen doorvoeren.

De variabele starter is uitgerust met een trip-free ontwerp en biedt de hoogste mate van beschikbaarheid. Daarbovenop kan het toestel de regeneratieve energieterugwinning van motoren detecteren en automatisch monitoren; het heeft een automatische-herstartfunctie, een DC-remfunctie, DC-controle ingeval van onbalans, automatische aanpassing van de schakelfrequentie bij een hoge belasting of hoge omgevingstemperaturen; een interne motor- en kortsluitingsbeveiliging en een thermistor-motorbeveiliging. Het toestel is ook klaar voor gebruik zonder derating, bij temperaturen tot 60 °C.

Zowel de DE1 als DE11 voldoen aan de vereisten voor pompen en ventilatoren, maar ook voor veel andere toepassingen waarvoor er voorheen geen ideale oplossingen bestonden. Daartoe behoren gevallen waarbij een directe start via ster-driehoekstarters of softstarters niet mogelijk is omdat de toepassing geen lagere startfrequentie toelaat en omdat een directe opstart tot een extreem hoge en ongewenste aanloopstroom leidt. Bovendien biedt het apparaat een oplossing voor een groeiend aantal toepassingen met vaste snelheid waarbij andere frequenties dan de netfrequentie vereist zijn.

Bekijk dit product in de webshop

Voor het laatste nieuws volgt u ons op Twitter (@Eaton_NL) of LinkedIn (Eaton EMEA).