Energiemanagement in het gebouw; waarom u nu al moet nadenken over energielabel A

Energiemanagement in het gebouw; waarom u nu al moet nadenken over energielabel A

Terwijl circa de helft van alle bestaande grotere kantoren nog aan de slag moet met energielabel C, dient zich alweer een nieuwe uitdaging aan. De kans is namelijk zeer reëel dat alle kantoren in 2030 ook energielabel A moeten hebben.

In het Energieakkoord van 2013 is vastgelegd dat alle gebouwen in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn. De overheid maakt daarbij haast: alle kantoren groter dan 100 m2 moeten voor 1 januari 2023 namelijk over minimaal energielabel C beschikken om nog gebruikt te mogen worden als kantoor. En aangezien 56% (cijfers RVO 01-2020) van de bestaande kantoren nog helemaal geen label heeft, is er veel werk aan de winkel.

Juist daarin schuilt een belangrijke kans. Omdat verwacht wordt dat alle kantoren in 2030 ook energielabel A moeten hebben, is het immers makkelijker – en op lange termijn voordeliger – om nu alvast vervolgstappen te zetten met betrekking tot het verduurzamen van gebouwen. Zet dus meteen een stap verder, en behaal verdere besparingen in de operationele fase, zeker ook omdat vaststaat dat deze over dertig jaar hoe dan ook energieneutraal moeten zijn. En niet in de laatste plaats omdat het de waarde aanzienlijk verhoogt.

In drie stappen naar energielabel C

  • Om energielabel C te behalen, kunt u allereerst de bestaande installaties beter inregelen, waardoor ze beter presteren en u meer inzicht krijgt in de efficiency ervan.
  • Stap twee is om gebouwen te isoleren door middel van dak- en spouwmuurisolatie, en het vervangen van enkel glas door HR++-glas.
  • De volgende stap is het aanpassen van de zwakke plekken die snel een verbeterd rendement geven. Denk daarbij aan het vervangen van conventionele lichtbronnen én noodverlichting door ledverlichting, maar ook het in huis halen van HR-apparatuur.

Een stap verder naar verduurzaming

Gaan we nog een stap verder, dan is een geïntegreerde oplossing van Central HVAC en Room Automation noodzakelijk en zelfs verplicht voor label A. Bovendien zal het energieverbruik beter afgestemd moeten worden op de behoeften van individuele gebruikers. De toename van elektrisch vervoer vraagt om extra capaciteit in de ochtend, de aanwezigheid van medewerkers tijdens donkere dagen vraagt extra licht en de verplichting om energieneutraal te zijn, stelt eisen aan de opwekking van duurzame, hernieuwbare energie en de opslag daarvan.

Duurzaamheid, automatisering en connectiviteit

Connectiviteit van het gebouwbeheersysteem is het antwoord. Hierbij worden alle installaties aan elkaar gekoppeld (via bijvoorbeeld ABB’s KNX gebouwbeheersysteem), waardoor solaroplossingen, opslag, warmte-/koudedistributie en smart sensors met elkaar in verbinding staan en inzicht geven in de energieprestaties. Door dit nu al optimaal in te richten, bent u als gebouweigenaar, facility manager, consultant of beheerder al een flink eind op weg richting energielabel A, en daarmee klaar voor de toekomst.

Bekijk de producten in de webshop

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *