Kindcentrum BuitenRijck – energiezuinig en duurzaam schoolgebouw

Kindcentrum BuitenRijck – energiezuinig en duurzaam schoolgebouw

Begin 2018 werd de nieuwbouw van Kindcentrum BuitenRijck in Rijswijk opgeleverd. Het kindcentrum omvat een basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang en bestaat uit 3 verdiepingen. Bij het ontwerp van het schoolgebouw is rekening gehouden met de hedendaagse eisen voor wat betreft energiegebruik, comfort, licht, luchtkwaliteit, temperatuur en geluid. Eindresultaat is een gebouw wat voldoet aan Frisse Scholen klasse B.


Verlichting

Voor de lichtsturing en verlichting in de school nam installateur Lomans begin 2017 contact op met ESYLUX Nederland. Projectleider Patrick Burgers: “We hadden reeds goede ervaringen met de sensoren van ESYLUX voor het aansturen van de verlichting.” Naast een jarenlange ervaring op het gebied van lichtsturing ontwikkelt en produceert ESYLUX in Duitsland in eigen beheer ook LED-verlichtingsarmaturen. De combinatie van automatisering en verlichting staat garant voor energie-efficiënte, duurzame verlichtingsoplossingen en een comfortabel leefklimaat.

Lichtplan

Nadat Lomans de eisen, wensen en behoeftes van de eindgebruiker had geïnventariseerd, werd door ESYLUX een gedetailleerd lichtplan uitgewerkt. Aangezien de eisen aan diverse ruimtes in een gebouw net zo verschillend zijn als de behoeftes van de gebruikers in die ruimtes, dienen de verlichtingsoplossingen per ruimte te worden afgestemd. In het lichtplan werd dan ook per ruimte aangegeven welk type en aantal armaturen de gewenste lichtopbrengst zouden realiseren. Daarnaast werd uitgewerkt hoe de gewenste verlichtingsschakeling tot stand zou kunnen komen.

Aangename, leervriendelijke sfeer

In onderwijsinstellingen zoals scholen en kinderdagverblijven verblijven grotere groepen personen langere tijd in een ruimte en hebben behoefte aan een aangename, leer-vriendelijke sfeer. Alleen dan kan goed gepresteerd worden. Licht heeft namelijk een grote invloed op de stemming en het concentratievermogen.

Uiteraard wenste de opdrachtgever van Kindcentrum BuitenRuijck de verlichting alleen ingeschakeld te hebben als er ook daadwerkelijk personen in de ruimtes aanwezig waren. Bovendien lag er voor diverse ruimtes, waaronder o.a. de groepsruimtes, de wens de verlichting aan de raamzijde daglichtafhankelijk te regelen. Hiervoor werden de PD-C 360i/24 DUO DALI aanwezigheidssensoren geselecteerd. De verlichting aan de raamzijdes wordt zo afhankelijk van de daglichttoetreding gedimd naar het ingestelde luxwaardeniveau. In combinatie met een ESYLUX DALI switch worden de 230V-verlichtingsarmaturen aan de gangzijde aan/uit-geschakeld. De eindgebruikers kunnen bovendien door middel van 230V-pulsschakelaars beide verlichtingszones tijdelijk aan de persoonlijke wensen aanpassen. Voor een zo hoog mogelijke lichtopbrengst in deze ruimtes werden deze voorzien van plafondinlegarmaturen met een prismatische diffusor en een 4000K lichtkleur.

Voor de verlichting in o.a. toiletruimtes, slaapruimtes, entree en aula werden downlights uit de STINA en ALICIA series geselecteerd. De verlichtingsschakeling geschiedt hier met de vlakke inbouwbewegingsmelders MD-FLAT-E 360i/8. Voor dergelijke ruimtes is een harmonieus afgestemde lichtsfeer minstens zo belangrijk als het design van de armaturen en melders.

De verlichtingsproducten werden via Rexel geleverd.

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *