Motorbeveiliging voor energie-efficiency: Eaton is ´IE3 ready´

Motorbeveiligingsschakelaars worden al door Eaton geproduceerd sinds 1932. De serie PKZ en PKE weet met slechts 2 vermogensautomaten een bereik van 0,1A tot 63A af te dekken. Bovendien is deze ene serie wereldwijd toepasbaar. En de Eaton PKZ- en PKE motorbeveiligingsschakelaars en vermogensschakelaars zijn ‘IE3 ready’! U herkent ze aan het IE3 ready logo op de verpakking. Om een maximale betrouwbaarheid en veiligheid te garanderen, hebben de Eaton motorbeveiligingsexperts de aanspreekdrempel voor kortsluitingsbeveiliging verhoogd, omdat de eerdere aanloopfactor niet voldoende was voor IE3-motoren.

Als een van de grootste fabrikanten ter wereld van schakelapparatuur heeft het powermanagementbedrijf Eaton het eigen productassortiment niet alleen grondig getest op energie-efficiëntie om te garanderen dat ze geschikt zijn voor gebruik met IE3-motoren met premium efficiëntie, maar ook alle vereiste acties ondernomen om dit te garanderen.

Hogere uitschakellimieten: na uitgebreide tests heeft Eaton zijn DIL-magneetschakelaars en PKZ- en PKE- motorbeveiligingsschakelaars, daar waar nodig, geoptimaliseerd, volgens de gewijzigde eisen voor IE3-motoren. Om een maximale betrouwbaarheid en veiligheid te garanderen, hebben de motorbeveiligingsexperts de aanspreekdrempel voor kortsluitingsbeveiliging verhoogd, omdat de eerdere aanloopfactor van 8 tot 10 maal de motor nominaalstroom (inschakelpiekstroom naar bedrijfsstroom), zoals momenteel gespecificeerd in DIN EN 60947-4-1, niet voldoende was voor IE3-motoren. Eaton heeft de aanloopfactor voor zijn producten verhoogd van 12 naar 15,5 maal de motor nominaalstroom om geen enkel risico te lopen en te garanderen dat de apparaten toekomstbestendig zijn. Bovendien heeft het bedrijf een knap staaltje evenwichtskunst geleverd met zijn magneetschakelaars: een zo laag mogelijk houdvermogen, om de energie-efficiëntie te optimaliseren terwijl toch de voor IE3-motoren karakteristieke hogere aanloopstromen veilig en betrouwbaar geschakeld kunnen worden.

De huidige ErP-richtlijn leidt tot elektromotoren met steeds hogere energie-efficiëntieniveaus, wat van invloed is op het ontwerp van deze motoren en van de daarvoor gebruikte motorbeveiligingen.

Duidelijke identificatie: zowel de contactoren van de magneetschakelaars als de motorbeveiligingsschakelaars van de PKZ- en PKE productseries zijn nu al perfecte keuzes voor het veilig gebruiken van IE3-motoren. En voor een duidelijke identificatie, zodat gebruikers hun producten gemakkelijker kunnen kiezen, maakt het bedrijf gebruik van een sticker (zie figuur 9) op de verpakking die duidelijk aangeeft dat deze producten “IE3-ready” zijn. Zo weten gebruikers zeker dat ze geen vervelende verrassingen hoeven te verwachten. Bovendien is de sticker bijzonder belangrijk vanwege het feit dat de machinebouwindustrie wereldwijd actief is. Doordat in de verschillende werelddelen hoogefficiënte motoren  stapsgewijs worden ingevoerd, is het zeer waarschijnlijk dat er tegelijkertijd apparaten beschikbaar zijn die wel of niet compatibel zijn met IE3. De sticker kan dan helpen om kostbare vergissingen te voorkomen met componenten die totaal ongeschikt zijn om IE3-motoren te starten.

Een wereldwijde universele oplossing
Eaton is een van de eerste fabrikanten die een oplossing bieden waarvan is aangetoond dat deze zowel voor IE2- als voor IE3-motoren geschikt is – wereldwijd. Met andere woorden: het gebruik van producten van Eaton zorgt ervoor dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over het uitzoeken van welke producten er dienen te worden gebruikt bij welke energie-efficiëntieklassen, zodat het engineeren eenvoudig blijft ondanks de nieuwe richtlijn. Bovendien elimineert het feit dat één enkele productlijn zowel de IE2- als de IE3-toepassingen afdekt, de noodzaak van extra engineering- en magazijnwerk.

Bekijk dit product in de webshop