Nieuwe brandblusinstallatie ATM is een waterdicht systeem

Nieuwe brandblusinstallatie ATM is een waterdicht systeem

Het indrukwekkende afvalverwerkingsbedrijf ATM steekt figuurlijk met kop en schouders boven het industriegebied van Moerdijk uit. Bij het bedrijf staan veiligheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel. Zeker na de grote brand begin 2011 bij het naastgelegen Chemie-Pack. Twee jaar geleden ontstonden de plannen voor een nieuwe PGS15-opslagloods en een blusinstallatie voor de tankputten. Vanzelfsprekend moest daar een betrouwbare brandblusinstallatie in komen. Teus Brand, Manager Veiligheid bij ATM vertelt over de aanpak en de samenwerking met Siemens en Rexel.

“Zo’n twee jaar geleden ontstonden de plannen om op het ATM-terrein een nieuwe PGS15-loods te bouwen. Een loods die bestemd is voor de opslag van gevaarlijke stoffen”, vertelt Brand. “Voor deze loods hadden we een blusinstallatie nodig om de veiligheid te waarborgen. Deze installatie moest geïntegreerd worden in het bestaande netwerk van systemen. De betrouwbaarheid van het systeem is natuurlijk erg belangrijk. We wilden zo dicht mogelijk uitkomen bij de Amerikaanse NFPA-normeringen en eisen die aan dergelijke brandblusinstallaties worden gesteld. Zeker na de brand bij Chemie-Pack is de controle hierop flink verscherpt.”

Door de brand bij Chemie-Pack kwam het besef dat slagkracht  in de allereerste minuten van cruciaal belang is.

Scenario’s uitwerken

Om tot een betrouwbaar systeem te komen heeft ATM een aantal scenario’s uitgewerkt. “Het is van belang om alle risico’s en contouren in kaart te hebben”, legt Brand uit. “We kwamen al snel tot de conclusie dat we de mogelijkescenario’s alleen konden bestrijden met een stationair brandblussysteem. De contouren zouden binnen een korte tijd namelijk dusdanig groot kunnen worden waardoor onze bedrijfsbrandweer of overheidsbrandweer niet meer in de buurt kan komen.”

Met deze scenario’s klopte ATM aan bij Rexel en Siemens. “We hebben gesproken over hoe we het systeem het beste kunnen bouwen. Wat hebben we daarvoor nodig en wat moeten onze programmeurs weten? Het is goed om hierin begeleiding te krijgen en de installatie optimaal te implementeren, vooral bij fundamentele processen zoals de bestrijding van brand. Uit de adviezen en informatie is vervolgens een plan gekomen. Bovendien heeft een engineer van Siemens ons geassisteerd bij het in bedrijfstellen van de uiteindelijke installatie van het brandblussysteem.”

Wanneer je een nieuwe installatie ontwikkelt, bouw dan verder vanuit de bestaande systemen.

Rerst test test

Rerst test test

Keuze voor Siemens

“De keuze voor een brandblusinstallatie van Siemens was niet heel moeilijk”, zegt Brand. “Zo’n vijftien jaar geleden heeft ATM gekozen voor Siemens. Inmiddels zijn al onze bestuurstechnische materialen van dit merk. Onze programmeurs beheersen deze systemen blindelings. Er was dus geen reden om een ander merk te kiezen. Siemens is een gerenommeerd en innovatief bedrijf met producten die goed verkrijgbaar zijn. De installatie en de software van het systeem hebben we zelf verzorgd. We hebben onze eigen, ervaren installateurs die bekend zijn met alle ATM-systemen.”

“We hebben het systeem nu twee keer getest, waarvan één keer met de overheidsbrandweer. Dit is vrij kostbaar: een dergelijke test kost duizenden euro’s aan schuimvormend middel. De nieuwe brandblusinstallatie werkt zoals ontworpen. Binnen drie tot vier minuten staat een hele tankput vol met 50 tot 60 centimeter schuim. De eerste test was een uitdaging, zeker omdat overheidsfunctionarissen ook kwamen kijken. Daarnaast is het een vereiste om de brandweer te laten zien hoe het systeem werkt. Zij moeten weten wat een installatie aan kan. Al hopen we het systeem natuurlijk nooit voor een echte calamiteit te hoeven gebruiken.”