’s Werelds smalste beveiligingen

Siemens lanceert in december 2018 ‘s werelds eerste 5SV1-aardlekautomaat in één modulaire breedte die een complete bescherming biedt tegen overbelasting, kortsluiting én lekstromen. Tegelijkertijd lanceert Siemens de 5SV6-vlamboogbeveiliging (Arc Fault Detection Device – AFDD) met geïntegreerde leidingbescherming (overbelasting en kortsluiting) in één modulaire breedte.

De 5SV1 is een aanvulling op de aardlekbeveiligingen in het Sentron-portfolio. De automaat beveiligt personen, voorkomt kabelschade door overbelasting of kortsluiting en beschadiging van elektrotechnische installaties in gebouwen, infrastructuur en industrie. In tegenstelling tot een elektronische aardlekautomaat heeft de 5SV1 de techniek van een traditionele aardlekautomaat. Hij biedt hierdoor ook veiligheid bij lagere spanningsniveaus of bij een spanningsdip.

Compact, neemt 50% minder ruimte in beslag

De 5SV1 is veel compacter dan de conventionele aardlekautomaten. De 5SV1 neemt vijftig procent minder ruimte in beslag dan conventionele aardlekautomaten. Hierdoor kan men meer componenten in een verdeler plaatsen en bestaande installaties uitbreiden met nieuwe of extra veiligheidsfuncties, zonder dat de verdeler groter wordt.

Combinatie met vlamboogbeveiliging

De 5SV1 kan gecombineerd worden met een 5SM6 AFD-blok. Dit is een vlamboogbeveiliging. De 5SV1 beschermt hierdoor personen en apparatuur tegen brand als gevolg van vlambogen in slechts twee modulaire breedten.

Leveringsprogramma

Alle componenten zijn leverbaar in diverse types en uitvoeringen. Deze detecteren verschillende typen lekstromen en zijn geschikt voor diverse toepassingen. De 5SV1 is beschikbaar in de uitvoering Type A, welke naast sinusvormige lekstromen ook pulserende lekstromen detecteerd. Deze kunnen bijvoorbeeld optreden in instasllaties waar zich elektronische componenten in de stroomvoorziening bevinden, bijvoorbeeld elektronische, spanningsbegrenzers of dimmers.

Innovatieve technologie

Siemens consolideert zijn leidende positie voor de vlamboogbeveiligingstechnologie met een innovatief en geïntegreerd apparaat, dat het kleinste AFDD in de IEC markt is. Het intelligente apparaat herkent vlambogen in elektrische kabels en beschermt tegelijkertijd tegen overbelasting en kortsluiting. Bij overschrijding van kritische waarden onderbreekt de schakelaar de stroomkring en biedt zo preventieve bescherming tegen brand. Dankzij het smalle ontwerp maakt de AFDD van het type 5SV6 een bijzonder ruimtebesparende installatie mogelijk: Bij nieuwe elektrische installaties betekent dit een ruimtebesparing van vijftig procent vergeleken met de installatie van twee afzonderlijke componenten. In bestaande gebouwen kan de AFDD heel eenvoudig in bestaande installaties worden geïnstalleerd zonder dat extra ruimte nodig is. Volgens de internationale norm IEC 60364-4-42 worden AFDD’s in heel Europa sterk aanbevolen als de erkende meest geavanceerde technologie in bepaalde toepassingsgebieden.

Derde generatie vlamboogbeveiliging

Met de AFDD 5SV6 introduceert Siemens alweer de derde generatie preventieve vlamboogbeveiligingen op de IEC-markt. In tegenstelling tot installatieautomaten en aardlekschakelaars detecteert het apparaat vlambogen in zowel parallel als serieel geschakelde circuits. Seriële vlambogen vormen één van de meest voorkomende oorzaken van elektrische branden. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door beschadigde kabelisolatie, beknelde bekabeling, verbogen connectoren of losse contacten in de elektrische installatie. Ze veroorzaken snelle overhitting, die uiteindelijk tot een kabelbrand en vervolgens tot een gebouwbrand kan leiden. AFDD’s vergroten de veiligheid van personen en goederen aanzienlijk.

Bekijk dit product in de webshop

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *