Stekerbaar installeren profiteert van trend prefab bouwen

Prefab bouwen is in opkomst. In het kielzog van deze ontwikkeling neemt ook de aandacht voor stekerbaar installeren steeds meer toe. Deze installatiemethode sluit namelijk exact aan bij de behoefte waarin prefab bouwen voorziet: slimmer, sneller en goedkoper bouwen.

Prefab bouwen is nog altijd met een langzaam maar zekere groei bezig. Prefab materialen en onderdelen waren al sterk ingeburgerd in de bouwsector. De laatste jaren neemt echter ook de volledige geprefabriceerde woning een vlucht. De crisis speelde hierbij een belangrijke rol. De marges in de woningnieuwbouw daalden en efficiënt werken werd daardoor nog noodzakelijker. Prefab bouwen biedt met zijn industriële karakter onder andere voordelen op het gebied van procesoptimalisatie en faalkostenreductie. Bouwen gaat sneller en wordt goedkoper. Ontwikkelaars zetten daarom stevig in op concepten waarin een grote rol is weggelegd voor prefabricage.

“Stekerbaar installeren bespaart tijd en geld in het bouwproces”

Behoefte aan snelle en goedkope woningnieuwbouw

Het lijkt er sterk op dat de ontwikkeling van prefab bouwen doorzet. Dit komt onder andere door het tekort aan woningen op de nieuwbouwmarkt. Met name voor starters is er veel behoefte aan relatief goedkope woningen die in sneltreinvaart worden neergezet. De focus op procesoptimalisatie en kostenreductie blijft hiermee aanwezig en is daarmee een belangrijke aanjager voor prefab bouwen.

Gegarandeerde kwaliteit

De verwachting is dan ook dat het nieuwbouwproces in de toekomst steeds meer wordt gekenmerkt door een hoge mate van prefabricage. De steeds strengere regelgeving op het gebied van duurzaamheid speelt hierbij ook een belangrijke rol. Aan de hand van integrale prefab bouwconcepten kan namelijk makkelijker de garantie worden gegeven dat een gebouw aan de gestelde eisen voldoet en blijft voldoen. Dit is erg aantrekkelijk voor opdrachtgevers op de nieuwbouwmarkt. Ook op de markt van groot onderhoud geldt dit. Hier zullen prefabconcepten een grote rol spelen bij de verbeterings- en verduurzaamheidsslag van met name seriewoningen uit de jaren ‘50, ‘60 en ’70.

Toename prefab, anders installeren

Prefab bouwen heeft invloed op de dagelijkse praktijk van de installateur. Voor prefabbouwconcepten geldt dat ze in delen in een fabriekshal worden geproduceerd. Bouwen verandert hierdoor in assembleren op de bouwplaats. Installateurs krijgen daardoor vooral te maken met volledig uitgewerkte plug and play elementen. De focus ligt hierbij met name op het aansluiten van deze elementen.

Stekerbaar installeren komt dan ook steeds vaker voor in het bouwproces. Hierbij is er in een pand al een elektrische infrastructuur gecreëerd waar vervolgens kant en klare onderdelen op worden aangesloten. Zaken als losse leidingen en lasdozen zijn daarmee verleden tijd. In plaats daarvan worden stekerbare elektrische installatie koppelstukken simpel verbonden aan een makkelijk aan te passen elektrisch netwerk.

Voordelen stekerbaar installeren

Stekerbaar installeren past in sterke mate bij prefab bouwen. Door de methodiek worden ook de installaties van een pand namelijk prefabriceerbaar en zijn ze op de bouwplaats te assembleren. Kenmerkend voor het systeem is dat het door de simpele montage, tijd en daarmee geld bespaart. Omdat het systeem makkelijk is in gebruik, wordt daarnaast de kans op faalkosten met een minimum beperkt. Door dit alles biedt stekerbaar installeren precies dat wat prefab bouwen in essentie ook zo interessant maakt. Stekerbare systemen zijn bovendien makkelijk aan te passen en herbruikbaar. Dit maakt de methode duurzaam, niet in de laatste plaats omdat systemen mee kunnen bewegen met de eisen en wensen die aan een pand worden gesteld.

Wilt u meer weten over stekerbaar installeren? Rexel organiseert in september en oktober een aantal seminars. Vul het formulier op deze pagina in en wij nemen contact met u op.

2 reacties op “Stekerbaar installeren profiteert van trend prefab bouwen”

  1. Robert Woudenberg schreef:

    Wij zijn erbij!

  2. Hendriks ETB schreef:

    waar vind ik een praktijk voorbeeld in beeld en schrift over de calculatie, opbouw en realisatie van een stekerbare installatie, zonder dat ik een cursus oid moet volgen.

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *