Uitdagingen op de bouw: werken aan de grootste uitbreiding van een attractiepark ooit

Uitdagingen op de bouw: werken aan de grootste uitbreiding van een attractiepark ooit

Op 7 juli opent attractiepark Toverland het nieuwe entreegebied Port Laguna en het nieuwe themagebied Avalon. Dit is de grootste uitbreiding ooit in de geschiedenis van het park in het Limburgse Sevenum.

Met de uitbreiding van ruim zeven hectare is een investering van circa 35 miljoen euro gemoeid. We spraken afgelopen maart halverwege het project samen met Pim van de Pasch, regionaal accountmanager bij Rexel, met Mark Sijbers van Sijbers Support Elektrotechniek.

 

Trots op deze klus
Het installatiebedrijf van Mark Sijbers is sinds 8 jaar de vaste huis installateur van Toverland. Voor de uitbreiding is hij gevraagd als hoofdinstallateur en treedt als bouwcoördinator o.a. op als tussenschakel tussen directie en de, met name lokale, overige installatiebedrijven die zijn ingeschakeld voor deze megaklus. Bouwen op een recreatiegebied betekent eigenlijk 20 projecten in één groot project. Naast de aansturing van zijn eigen medewerkers, geeft Mark als hoofdinstallateur leiding aan de monteurs van de andere installatiebedrijven en hun inleenkrachten.

“De jongens zijn heel trots dat ze werken aan deze uitbreiding van het park uit hun dorp. Ze werken van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds.”

De persoonlijke relatie is belangrijk in dit project. Zo ook in de samenwerking met Rexel. “Pim kwam op het juiste moment aankloppen en had vanaf de start de houding ‘dit gaan we samen doen’. We maakten samen afspraken over en met de leveranciers. De meeste orders gaan via de webshop of telefonisch via de vestiging. We hebben een vast aanspreekpunt bij Rexel Venlo, Maurice, en dat is heel fijn. De gekste vragen zijn in de bouw voorbij gekomen, met name als het gaat om het leveren van materiaal op de meest onmogelijke tijden. Ze regelen het logistiek en denken mee. Daarin zit de toegevoegde waarde van Rexel voor ons.”

We vragen Mark naar de grootste uitdaging binnen dit project. “Dat zijn de technische installaties toepassen binnen de thematisering van het park en de factor tijd. We hebben het over een korte bouwperiode van amper 6 maanden. Hier gingen wat maanden van overleg aan vooraf, maar het blijft een uitdaging. Geen enkel ander attractiepark heeft zoveel hectares gebouwd in zo’n korte tijd!”.

Hele goede techniek, maar wel onzichtbaar
In de uitbreiding van het park zit maar liefst 45 kilometer aan kabel. De bezoekers ziet hier niks van terug. Alles is netjes weggewerkt. Bij eventuele storingen zijn de kasten makkelijk bereikbaar en onderhoudsvriendelijk ingedeeld. Mark vertelt: “In dit park staat de bezoeker op nummer één. Veiligheid en continuïteit van de attracties staan absoluut bovenaan. Dat betekent dat het noodverlichtings- en evacuatieplan een belangrijk onderdeel vormt en dat de techniek achter de attracties goed en snel bereikbaar moet zijn wanneer dat nodig is. Tegelijkertijd zijn de attracties zo mooi en rijkelijk gedecoreerd, dat de techniek niet zichtbaar mag zijn. In dit speelveld hebben we veel contact met de creatieve afdeling. Alles wat zij aan de tekentafel bedenken, moeten wij in praktijk brengen. Zij zijn zich niet bewust van de impact van het ontwerp op de techniek en aansturing van de attracties en hierin zijn wij er om te adviseren. Het vraagt van ons om een flexibele houding, want op het laatste moment kunnen er nog dingen veranderen om te komen tot de beste ervaring voor de bezoeker.” Deze unieke ervaring onderstreept Mark nog aan het einde van ons gesprek wanneer hij iedereen oproept om het vernieuwde Toverland, de trots van zijn woonplaats, te bezoeken:

“Met een bezoek aan Toverland heeft het hele gezin een goede dag. Je kunt kinderen gerust laten rondrennen. De veiligheid staat voorop en ook bij minder mooi weer zijn er genoeg attracties om een dag te vullen. Met de beleving van Toverland gaat iedereen blij naar huis!”.

Heropening Toverland
Het park opent het nieuwe themapark en de nieuwe entree op zaterdag 7 juli. Het park is gelegen tussen Eindhoven en Venlo en is dagelijks geopend van 10.00 – 19.00 uur in de zomerperiode. Bekijk de website voor actuele openingstijden: www.toverland.com. Discover your own magic.

Meer informatie:

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *