Uitfasering halogeenlamp: over op ledverlichting

De Europese Unie stelt afgelopen jaren steeds strengere eisen aan de energiezuinigheid van verlichting. Het geleidelijk uitfaseren van inefficiënte en energieverslindende lichtproducten loopt dus al een aantal jaar. Vanaf 1 september 2018 wordt hier een nieuwe fasering aan toegevoegd en mogen inefficiënte, niet-gerichte halogeenlampen niet meer op de consumentenmarkt worden gebracht.

De winkelvoorraad mag nog wel verkocht worden. Na het uitverkopen van de voorraad aan de installateur, zal Rexel dit type halogeenlamp niet meer leveren. Rexel Nederland heeft een uitgebreid assortiment energiezuinige led-oplossingen die de halogeenlamp een-op-een kunnen vervangen.

Ledverlichting als duurzaam alternatief

Het grote voordeel van ledverlichting is dat het vele malen energiezuiniger is in gebruik dan vergelijkbare halogeenverlichting. Dit levert een positieve bijdrage aan het terugdringen van het klimaatprobleem. Bovendien hebben ledlampen een langere levensduur. Belangrijk aandachtspunt voor u, als installateur, is om goed te kijken naar de toepassing van ledverlichting. Zo is het voor een ruimte die nauwelijks wordt gebruikt niet noodzakelijk om te kiezen voor een ledlamp met 60.000 branduren. Hierdoor worden onnodige kosten bespaard.

Korte terugverdientijd met led

Hoewel de aanschafprijs van ledlampen momenteel nog hoger is dan van halogeenlampen, verdient de aanschaf zich snel terug. Het eerder besproken lagere energieverbruik en langere levensduur zorgen voor een flinke besparing op energie- en daarnaast ook de vervangingskosten.

Ledlampen zijn goed te dimmen

Een aantal jaar geleden waren er twee problemen met het dimmen van een ledlamp: het niet vloeiend kunnen dimmen en het ontbreken van de warme gele kleur. Met de hedendaagse nieuwe techniek behoren deze problemen tot de verleden tijd. Ledverlichting kan halogeenverlichting in de meeste gevallen volwaardig vervangen.

Kies voor ledverlichting van gerenommeerde merken

Voorheen stond led bekend om de slechte kleurweergave. Inmiddels is dit bij de ledlampen van vooraanstaande leveranciers niet meer het geval. Er is wel een behoorlijk kwaliteitsverschil tussen de betere A-merken en mindere B-merken. Dit kwaliteitsverschil was bij halogeenverlichting minder aanwezig. Rexel adviseert u om te kiezen voor ledverlichting van gerenommeerde merken.

Retrofit

In de meeste gevallen kunnen halogeenlampen een-op-een vervangen worden door ledlampen (retrofitten). In situaties waar veel eisen worden gesteld aan het licht en de lichtbeleving, bijvoorbeeld in musea, schieten led-retrofitlampen nog tekort. Dan is de investering in nieuwe ledarmaturen een betere optie.

Welke halogeenlampen worden uitgefaseerd?

We stappen over van halogeen- naar ledverlichting. Zolang de voorraad strekt, kunt u bij Rexel niet-gerichte halogeenlampen bestellen. Daarna leveren we alleen nog led-oplossingen. Via onderstaande link vindt u een overzicht van de belangrijkste halogeenlampen die worden uitgefaseerd. Deze kunt u bestellen zolang de voorraad strekt.

Naar de webshop

Een reactie op “Uitfasering halogeenlamp: over op ledverlichting”

  1. j schreef:

    Geeft te weinig licht.

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *