Volledige integratie met klanten en leveranciers

Internet of Things (IoT) speelt steeds vaker een rol in woningen en kantoorgebouwen. Door ‘smart devices’ via internet aan elkaar te verbinden, komen bruikbare inzichten naar boven en kunnen processen automatisch geregeld worden. Dit kan het leven van mensen een stuk makkelijker en comfortabeler maken. Ook voor de industriële sector kan IoT veel betekenen. De aandacht voor Industrial Internet of Things (IIoT) of ‘smart industry’ neemt dan ook toe.

Om aan de steeds sneller veranderende wensen van de klant te kunnen voldoen, wordt de noodzaak in de industrie om processen te optimaliseren steeds groter. Meerdere wereldwijde trends zijn hiervan de oorzaak. Consumenten willen een product zoveel mogelijk kunnen personaliseren, de aankoop zo snel mogelijk in huis hebben en dat alles tegen een zo laag mogelijke prijs. Dat vraagt om flexibelere en goedkopere productieprocessen. Het koppelen van machines en apparaten via het internet kan hieraan bijdragen.

Slimme machines
Tegenwoordig zijn al veel machines in het productieproces in staat om data over het eigen proces te vergaren en op basis hiervan de eigen actuatoren bij te sturen. Het functioneren van de machine wordt hierdoor constant verbeterd, om zo tot de beste productie te komen. Deze technologische ontwikkelingen hebben het productieproces al aanzienlijk beter en goedkoper gemaakt. IIoT gaat verder.

“Doordat de gehele productieketen in kaart kan worden gebracht, wordt snel duidelijk waar in het proces de afwijkingen en inefficiënties zich bevinden”

Industrial Internet of Things
IIoT omvat het verbinden van apparaten en machines in een productieketen. Door ‘Machine to Machine’ (M2M) communicatie zijn machines in staat om op afstand informatie over te dragen, zonder dat hier mensen voor nodig zijn. De koppeling vindt plaats door het creëren van een uitgebreid netwerk van sensoren, actuatoren en industriële software. We spreken van IIoT als apparaten en machines data kunnen verkrijgen en registreren, onderling met elkaar verbonden zijn via internet, automatisch met elkaar kunnen communiceren en op elkaar kunnen reageren.

Procesoptimalisatie
Het verbinden van apparaten en machines kan waardevolle inzichten over het productieproces opleveren. Het gaat dan niet alleen om het overzicht van actuele meetgegevens, maar ook om historische gegevens over het functioneren. Doordat de gehele productieketen in kaart kan worden gebracht, wordt snel duidelijk waar in het proces de afwijkingen en inefficiënties zich bevinden. Met deze informatie kan het productieproces geoptimaliseerd worden.

“Bij IIoT worden niet alleen alle machines in het productieproces aan elkaar gekoppeld, maar ook de systemen die in contact staan met leveranciers en klanten”

Volledige integratie
Bij IIoT worden niet alleen alle machines in het productieproces aan elkaar gekoppeld, maar ook de systemen die in contact staan met leveranciers en klanten. Het gaat dan onder andere om systemen voor de financiële administratie, inkoop, logistiek, verkoop en onderhoud. Deze volledige integratie van kantoor en fabriek met klanten en leveranciers levert een flinke efficiencyslag op. Als bijvoorbeeld orders van klanten realtime worden doorgespeeld naar leveranciers van de fabriek, kunnen zij daar direct hun processen op afstemmen. Het maakt het voor producenten ook makkelijker om in te spelen op de veranderende wens van de klant. Wil de klant zwarte in plaats van blauwe producten? Een kleine aanpassing in een van de systemen is dan al voldoende om de wijzigingen in de hele keten door te voeren. Fabrieken zullen efficiënter kunnen produceren en automatisch sneller op fouten kunnen inspelen. De verwachting is dan ook dat de industrie de komende jaren flink zal investeren in IIoT.

Vul het “Bel me terug” formulier in en vraag een van onze specialisten naar de nieuwste producten en diensten op het gebied van huis- & gebouwautomatisering en energiemanagement.

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *