Wat zijn ATEX kabels en waarom is speciale bekabeling benodigd?

In de meest recente ATEX-norm NEN-EN-IEC-60079-14:2014 zijn de eisen voor kabels fors aangescherpt. Voorheen diende de kabel slechts te voldoen aan een paar voorwaarden. De kabel diende rond te zijn, de mantel gemaakt van thermoplasten of elastomeren en een minimale trekvastheid werd genoemd. In de nieuwste norm zijn de vereisten uitgebreid. Bekabeling van apparatuur in zones met explosiegevaar dient tevens te voldoen aan de voorwaarden gesteld in Annex E.1.

In een Ex-d omgeving is er risico op transport van gas door de kabel.  De Annex beschrijft de eisen voor gasdoorlaatbaarheid van kabel en de te volgen testprocedure. Jobarco heeft hier speciaal ontworpen -en door Kiwa ExVision goedgekeurde- testapparatuur voor in huis. Elke kabel wordt aan de hand van de eisen gecontroleerd en vervolgens getest op gasdoorlaatbaarheid. Voldoet de kabel aan alle voorwaarden dan is deze geschikt voor toepassing in EX-d omgeving en is een speciale compound wartel niet meer nodig. Voor elke goedgekeurde kabel is een officieel certificaat voor EX-d of EX-e verkrijgbaar.

Diverse maten uit de Kemaflex serie KVCC en KVCY en de Ecoflex HHMB en HCHMB zijn reeds getest en goedgekeurd. Nieuw is de Jobcom ATEX: instrumentatiekabels met een speciale constructie. Deze serie voldoet aan de eisen voor gasdoorlaatbaarheid en kunnen in EX-d toepassingen gebruikt worden. De Jobcom ATEX is uit voorraad leverbaar.

Kijk hier voor meer informatie

Bekijk dit product in onze webshop

 

We zijn benieuwd naar uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *